In vloeren, gevels en daken en hun onderlinge aansluitingen zijn altijd kleine openingen aanwezig. Voor woningen die aan de minimale wettelijke eisen voldoen is de totale grootte van deze openingen ongeveer gelijk aan een servet. In een zeer luchtdicht gebouw is er alles aan gedaan om deze ongewenste gaten zo klein mogelijk te maken. De totale grootte is daarmee teruggebracht tot ongeveer een visitekaartje.

In een drieluik vertellen wij u graag wat de voordelen van luchtdicht bouwen zijn, welke misverstanden er over bestaan en hoe je een zeer luchtdicht gebouw kan realiseren. In dit eerste deel: wat de zijn voordelen van een luchtdichte woning.

Een luchtdicht gebouw is comfortabel

Omdat het aantal openingen en de grootte daarvan sterk gereduceerd zijn, komt er amper nog koude lucht ongewenst de woning binnen. Deze ongewenste koude luchtstromingen ervaren wij als tocht! Tocht leidt tot een oncomfortabel gevoel en kan leiden tot die stijve nek, of die koude voeten. Om tocht tegen te gaan zetten veel mensen de thermostaat een paar graden hoger, wat weer tot een hogere energierekening leidt.

Een luchtdicht gebouw is energiezuinig

Naast het binnendringen van koude lucht gaat er ook warme lucht via de openingen naar buiten. Passiefhuizen, nul-op-de-meter woningen en andere energiezuinige woningen hebben een lage warmtevraag omdat er weinig warmte weglekt. Isolatie speelt hierin een belangrijke rol, maar luchtdichtheid is vrijwel net zo belangrijk. Daarnaast werkt de isolatie alleen maar goed als hier geen lucht doorheen waait. Een luchtdicht gebouw voorkomt ook deze luchtstromingen in de isolatie.

Een luchtdicht gebouw beschermt de constructie

Met de warme lucht die via de openingen naar buiten lekt, wordt ook waterdamp meegenomen. Deze warme lucht koelt af op haar weg naar buiten. Omdat koude lucht minder waterdamp kan bevatten zal deze waterdamp op zeker moment overgaan in water. Door een spleet van 1 mm breed en 1 m lang lekt zo iedere dag 360 g vocht de constructie in. Hierdoor worden vloer, gevel of wand nat. Dit is aan de oppervlakte vaak niet te zien, maar tast de constructie wel aan. Onderhoud is zodoende in een luchtlek gebouw eerder nodig dan in een luchtdicht gebouw. Ook de isolatie die in vloer, gevel en dak opgenomen is wordt nat. En natte isolatie isoleert minder goed, wat eveneens tot hogere energielasten zal leiden.

Plus

Daarnaast geldt voor een luchtdicht gebouw ook nog:

  • Behalve lucht dringt ook geluid veel moeilijker door een luchtdichte schil naar binnen. Storende buitengeluiden zoals wegverkeer zijn dus veel minder goed hoorbaar.
  • De warmteterugwinning die in het mechanisch gebalanceerde ventilatiesysteem aanwezig is, zal veel effectiever zijn. Er wordt dus meer warmte uit de afgezogen lucht teruggewonnen.
  • Tijdens warme zomerdagen zal er minder warmte de woning binnendringt. Temperatuuroverschrijding (het te heet worden van de binnenlucht) zal dus minder snel optreden.
  • Mieren en ander ongedierte hebben geen kleine openingen meer waardoor ze naar binnen kunnen. Deze diertjes blijven dus buiten.

Maar …

En de nadelen van luchtdichte gebouwen dan? De meeste van deze nadelen berusten op misverstanden. Ik leg ze uit in deel twee van dit drieluik.


Please follow and like us:
Luchtdicht bouwen; de voordelen
Getagd op: