Het maakt niet uit of een lage warmtevraag, aangename temperaturen, gezonde binnenlucht, lage maandlasten, weinig onderhoud en/of toekomstbestendig wonen je belangrijkste criteria is voor het ontwerp van je woning … je zal altijd tot de conclusie komen dat een Passiefhuis het beste resultaat oplevert. Het Passiefhuis concept is een krachtig concept. Je zal merken dat er synergie optreedt zodra je volgens dit concept ontwerpt en bouwt. “It’s where the magic happens!”

De naam Passiefhuis zorgt regelmatig voor verwarring, maar is eigenlijk logisch gekozen. De woning wordt namelijk op een passieve manier verwarmt. De naar binnen schijnende zon en de aanwezige personen zijn de meeste dagen van het jaar voldoende om het huis aangenaam warm te houden. Slechts enkele zeer koude of zonloze dagen per jaar hoeft de woning naverwarmd te worden. Actieve verwarming en de daarvoor benodigde dure installaties zijn simpelweg niet nodig.

De reden waarom de zon en aanwezige personen voldoende zijn ligt in de vloer, gevels en dak. Deze krijgen een dikke winterjas, sjaal, muts en handschoenen aangetrokken. Oftewel: ze zijn extreem goed geïsoleerd. Hierdoor is er nauwelijks sprake van warmteverlies.

Als laatste, maar zeer zeker niet onbelangrijkste punt, zorgt een uitgekiend balansventilatiesysteem voor comfortventilatie en een hoge mate van warmteterugwinning uit de afgevoerde lucht. Hiermee is er 365 dagen per jaar sprake van een gezonde binnenlucht met aangename temperaturen.

25 jaar geleden, toen Bo Adamson en Wolfgang Feist het Passiefhuis principe ontwikkelt hebben, hebben ze doelbewust materiaalgebruik buiten beschouwing gelaten. Een Passiefhuis kan dus met alle gewenste bouwmaterialen gebouwd worden. Door deze keuze wilden ze voorkomen dat het Passiefhuis principe te veel een niche zou worden en niet van de grond zou komen. Inmiddels zijn er wereldwijd duizenden Passiefhuizen gerealiseerd zijn en heeft het principe zich bewezen. Tijd voor de volgende stap. Tijd om ook materiaalgebruik mee te nemen. Natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, vlasisolatie en hennep zijn beter voor uw gezondheid dan traditionele materialen. Daarnaast zijn zij hergroeibaar en dus geen aanslag op ons milieu.

Wij zijn er dan ook van overtuigd dat ecologische passiefhuizen de beste woningen zijn om in te wonen!