Beste architect,

Houdt u rekening met duurzaamheid tijdens het ontwerpen van uw woningen? En dan bedoel ik niet ‘meer isolatie’, ‘het voldoen aan EPC=0.4’ of ‘het aanbrengen van extra zonnepanelen’. Ik bedoel wezenlijke duurzaamheid, integraal verweven met uw ontwerp. Als u dit nog niet doet, dan raad ik u aan verder te lezen.

BENG-eisen vervangen de EPC

Vanaf 1 januari 2020 wordt de EPC-eis vervangen door de BENG-eisen en dat gaat grote gevolgen hebben. Omdat 2021 al over drie jaar zijn intrede doet en uw gebouwen langer dan drie jaar mee zullen gaan, doet u er verstandig aan nu al in te spelen op de toekomstige eisen. De BENG-eisen gaan bestaan uit de drie volgende eisen:

  1. De maximale energiebehoefte.
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik.
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie.

De eis voor de maximale energiebehoefte is vooralsnog bepaald op 25* kWh/m2 per jaar. Dit is veruit de meest ingrijpende van de drie eisen en zal grote gevolgen voor uw ontwerpen hebben. Zie de site van het RVO voor de andere twee eisen.

Alhoewel deze eisen nog niet definitief vastgesteld zijn door de overheid zullen eventuele wijzigingen die voor 2020 aangebracht worden altijd klein zijn. Nederland moet voldoen aan Europese regelgeving. Oftewel: In alle landen binnen de EU zijn vanaf 2020 vergelijkbare eisen van toepassing.

Zo’n vaart zal het toch niet lopen

Als u denkt ‘hoe ik daar mee om ga zie ik tegen die tijd wel weer’, dan wil ik u bij deze flink wakker schudden. In alle huidige EPC berekeningen kunt u al nagaan hoe dat ontwerp scoort op de toekomstige eisen. Ik denk dat u gaat schrikken!

Ik maak tientallen EPC-berekeningen en ik krijg er nog meer onder ogen. Daarbij kijk ik altijd naar de score voor de energiebehoefte, de eerste BENG-eis. Dit is de hoeveelheid energie die gebruikt mag worden om een woning op temperatuur (verwarming en koeling) te houden. Omdat actieve koeling in Nederland niet nodig is, komt dit neer op de warmtevraag.

Voldoen aan deze eis, betekent dat voldoen aan eis 2 en 3 appeltje-eitje is!

Woningen waarbij uitgegaan wordt van de minimale eisen voor isolatie (Rc en U-waarde volgens Bouwbesluit) behalen allemaal een warmtevraag die hoger is dan 50 kWh/m2 per jaar. Af en toe zelfs flink hoger, met als uitschieter 89 kWh/m2 per jaar. Deze woning heeft dus bijna 4x zo veel energie nodig om op temperatuur te blijven als een woning waarvoor in 2020 een vergunning aangevraagd wordt! Enig idee hoeveel extra isolatie (en dus financiële investering) nodig is om dat ontwerp te laten voldoen aan de eerste BENG-eis?

Hoe kan ik de warmtevraag omlaag brengen

De volgende drie factoren hebben een grote invloed op de warmtevraag. Stuur op deze drie factoren en u zult zien dat de warmtevraag omlaag gaat.

Oriëntatie t.o.v. de zon

De zon geeft ons licht en warmte. Gratis! Beide komen door het glas naar binnen. Door deze warmte optimaal te benutten, is er minder energie uit warmtepomp, pelletkachel of IR-paneel nodig.  Ontwerp de woning dus op de zon! Kort door de bocht: veel glas op zuid en weinig op noord. Houdt er echter wel rekening mee dat de woning in de zomer niet veel te heet wordt. BCD Advies kan voor uw ontwerp al in het schetsontwerp een inschatting maken of er voldoende glas aanwezig is en of de woning in de zomer niet ondraaglijk heet gaat worden.

Vormfactor

Wat is de verhouding tussen het vloeroppervlak en het totale verliesoppervlak (vloer, gevels en dak)? Is dit ongunstig, dan zal er meer energie (warmte) door de schil naar buiten gaan dan wanneer de verhouding gunstig is. Een woning met een puntdak scoort hierin bijvoorbeeld slechter dan een woning met plat dak. Veel hoeken en verspringingen zijn ook nadelig. Reeds in de schetsfase kan BCD voor u nagaan wat de vormfactor voor uw ontwerp is. Aan de hand van richtwaarden beoordelen wij of deze gunstig of ongunstig is. Verschuivingen of aanpassingen in het gebouwvolume zijn op dat moment veel minder ingrijpend dan wanneer uw klanten al maanden verliefd zijn op uw ontwerp.

Bouwkundige schil

De bouwkundige schil om het gebouw (vloer, gevels en dak) is de laatste van de drie aspecten die met name bepalen hoe hoog de warmtevraag zal zijn.  Deze jas bestaat uit meer dan alleen isolatie. Slimme ontwerpoplossingen en het vroegtijdig uitwerken van de detaillering zal de energiebehoefte sterk doen dalen.

Ondersteuning

Pak de EPC-berekening van uw meest recente ontwerp er eens bij en kijk wat de warmtevraag is. Laat het me weten, ik ben benieuwd. Als u wilt kan ik u bij uw huidige en toekomstige ontwerpen ondersteunen om een ontwerp te maken dat reeds voldoet aan de toekomstige eisen. Niet om te voldoen aan dat getalletje, maar wel omdat u hiermee bespaart op de toekomstige energielasten van uw klanten.

 

* Of de maximale energiebehoefte nu 20, 25 of 30 kWh/m2 per jaar gaat worden is van ondergeschikt belang. Een goede adviseur adviseert u toch al om voor maximaal 15 te gaan.


Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.


Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.

Bent u voorbereid op de BENG-eisen?
Getagd op: