Zondag ochtend, u staat met een kop verse koffie vlakbij het grote keukenraam terwijl uw kinderen in de vensterbank een boekje lezen. Buiten is het ijskoud. Afgelopen nacht heeft het weer gesneeuwd. U ziet de kou wel, maar u voelt hem niet. Binnen is het behaaglijk warm, zonder dat de verwarming afgelopen nacht aan heeft gestaan. De verwarming is de afgelopen dagen überhaupt nog niet aangeslagen.

Over 20 jaar zullen de meeste woningen dit comfortniveau behalen. Dit is nu echter ook al haalbaar. In dit artikel een korte terugblik op de energiebesparende ontwikkelingen in de Nederlandse woningen, de effecten die dit heeft op het comfortniveau van onze huidige woningen en de manier hoe we echt comfortabele en energiezuinige woningen kunnen realiseren.

Tot de jaren 70

Tot aan de eerste oliecrisis in de jaren 70 werd er weinig tot geen aandacht besteed aan energiebesparing in woningen. Olie, en daarmee alle andere (fossiele) brandstoffen, waren goedkoop. Onze woningen werden gebouwd met enkel glas. Onder dit glas werd een radiator geplaatst waar warm water met 60 graden doorheen ging. De kou die door het glas heen kwam werd gemengd met de warmte van de radiatoren. Hiermee werd een redelijk comfortabel binnenklimaat gerealiseerd, dat erg veel energie kostte!

Vanaf de jaren 70 tot nu

Door de eerste oliecrisis zijn we ons gaan beseffen dat we ons energiegebruik omlaag moeten brengen. Stap voor stap zijn we onze woningen beter gaan isoleren. Het comfortniveau is er echter niet op vooruit gegaan. Sterker nog, deze is er eerder op achteruit gegaan.

Vanuit BCD Advies worden wij regelmatig gevraagd naar pas opgeleverde woningen te komen kijken. De bewoners voelen koude lucht door het ventilatierooster de woning binnenstromen of ze ervaren een algeheel onbehaaglijk koud gevoel. Klachten die niet op zouden moeten treden bij een hagelnieuwe woning!

Vanaf nu

Maar waarom blijven we het dan zo doen? Met name omdat de keuzes gebaseerd worden op het zo laag mogelijk houden van de bouwkosten. Als je vervolgens 30 jaar lang met ieder zuchtje wind of op iedere koude dag last hebt van een onbehaaglijk koud gevoel, dan is dit echter duur betaald.

Benader de aspecten energiegebruik en comfort tijdens uw ontwerpproces met een lange termijn blik en er zullen hele andere keuzes gemaakt worden. Te beginnen met het aanbrengen van een zeer goede ‘jas’ om het gebouw. Met een paar vervolgstappen heb je een passiefwoning binnen handbereik.


Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert:

Comfortabel wonen
Getagd op: