Het CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) Heibloem in Oirschot bestaat uit 12 starterswoningen en 4 seniorenwoningen. Het streven is om gasloze Nul-Op-de-Meter-woningen (NOM-woningen) te realiseren met een beperkt budget. Door Bouwkunst architecten is hiervoor een ontwerp gemaakt. Door BCD Advies zijn de woningen energetisch doorgerekend.
De tuinen liggen op het noorden. Er zit daarom automatisch veel glas in de noordgevel en relatief weinig glas in de zuidgevel. Hierdoor kan slechts beperkt gebruik gemaakt worden van de gratis zonnewarmte. Het behalen van de Nul-Op-de-Meter doelstelling wordt hiermee een extra uitdaging. Met de oorspronkelijke bouwkundige uitgangspunten was de energievraag nog zo hoog dat er meer zonnepanelen geplaatst moesten worden, dan er op het dakvlak zouden passen. Hierbij was al uitgegaan van betere isolatiewaarden en drievoudig glas. In nauw overleg met de architect is de energetische kwaliteit van de bouwkundige schil verder opgewaardeerd zonder de bouwkosten te laten stijgen. Onder andere zijn door BCD Advies voor meerdere details de isothermen berekend. Hiermee is een zeer gedetailleerd beeld van de warmtevraag verkregen. Andere uitgangspunten zijn:
- Rc;vloer = 3.5 m2K/W
- Rc;gevel = 8.0 m2K/W
- Rc;dak = 7.0 m2K/W
- Triple glas (U = 0.6 W/m2K)
- Luchtdichtheid: Qv;10 = 0.2
- Balansventilatie met WTW
Met deze uitgangspunten hebben alle woningen een zeer goede bouwkundige schil. Er is dus maar weinig energie nodig om de woningen het gehele jaar op een aangename 20 graden te houden. Het aantal zonnepanelen dat nu nog nodig zijn om Nul-Op-de-Meter te halen passen op de hellende daken.
Driedubbele winst voor bewoners
De bewoners van deze fraaie NOM-woningen zullen een zeer lage energierekening hebben. Hun totale jaarlijkse energiebehoefte zal immers volledig opgewekt worden door hun eigen zonnepanelen. Dan blijven alleen de vaste lasten nog over. Omdat er geen gas-aansluiting is, zijn deze vaste lasten ook erg laag. Er zijn echter nog twee voordelen die minstens net zo belangrijk zijn:
De woning is dusdanig goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd dat er nergens in huis sprake zal zijn van tocht. Koude glasoppervlaktes of zelfs hele kamers die 's winters niet warm te stoken zijn zullen hier niet aanwezig zijn. De bewoners kunnen dus vlak bij het glas zitten, zonder het hartje winter koude te krijgen. Zodoende kunnen ze optimaal genieten van de tuin. En moeten ze 's nachts naar het toilet, dan stappen ze weer met warme voeten terug in bed.
Door de goede balansventilatie zal er overal in huis gezonde en frisse lucht zijn. Wakker worden in een muffe slaapkamer hoort dus tot het verleden. Daarnaast zal de badkamer sneller ontwasemd zijn. Niet alleen kan de spiegel dan sneller gebruikt worden, ook zal schimmel geen kans hebben.
Energieprestatievergoeding
Een van de woningen zal als huurwoning in de markt gezet worden. Vanuit de ontwikkelaar, De Vastgoedregiseur, is de vraag gekomen of het huidige zeer energiezuinige ontwerp in aanmerking komt voor de EnergieprestatieVergoeding (EPV). Dit is een vergoeding vanuit de huurder naar de verhuurder, voor de extra energiezuinige investeringen. Door de lagere energielasten zijn de netto maandlasten voor de huurder gelijk, terwijl hij/zij wel in een zeer comfortabele woning woont. Een zeer energiezuinige woning is immers vrij van tocht, koude ruimtes en schimmelvorming. BCD Advies zal deze berekening uitvoeren en indien nodig adviseren met welke voorzieningen voldaan wordt aan de regels voor de EPV.