Overweeg je een energiezuinig huis te bouwen of je bestaande woning grondig te verduurzamen? Dan kan ik me voorstellen dat je misschien schrikt van de kosten die je voorbij ziet komen. Want eerder is eerlijk, de initiële kosten liggen bij een energiezuinige woning inderdaad (tot zo’n tien procent) hoger dan bij een ‘gewoon huis’.
Terughoudendheid is dus logisch, maar niet terecht. Want wat kost een energiezuinig huis echt? In dit artikel ga ik je geen bedragen geven, omdat die bedragen van veel factoren afhankelijk zijn, zoals de locatie, de grootte en het interieur. Ik benoem wel een aantal van die factoren en nodig je uit om op een andere manier naar de kosten te gaan kijken.
Waar zitten de (bouw)kosten?
Een energiezuinig huis vraagt een investering op korte termijn (voor de meesten dus een hogere hypotheek), maar levert op langere termijn een besparing op (een lagere energierekening). Onderaan de streep kost een energiezuinig huis dus niet meer (integendeel, op termijn bespaar je geld), maar besteed je het geld vooral anders. Maar waaraan besteed je dat geld?
Nieuw en buiten de lijntjes
Ten eerste vraagt energiezuinig bouwen dat we op een andere manier kijken naar woningen, bouwtechnieken en de eisen die we daaraan stellen. Dat betekent dat je (soms) nieuwe of vernieuwende technieken gebruikt, waarvan de kosten hoger zijn.
Daarbij is ‘extreem energiezuinig’ helaas nog niet de norm in Nederland en is het aanbod nog beperkt. In landen om ons heen, waar bijvoorbeeld passief bouwen al de standaard is, zie je dat de kosten lager worden omdat er meer keuze is (marktwerking in een notendop). Tweede gevolg hiervan is dat een energiezuinig huis vaker ‘op maat ontworpen en gemaakt’ is, en dat kost nu eenmaal meer dan een ‘dertien in een dozijn’ rijtjeshuis van een projectontwikkelaar.
Materialen
Een tweede aspect is het materiaalgebruik. Energiezuinig bouwen gaat namelijk verder dan HR++-glas en spouwmuurisolatie (sowieso een achterhaalde techniek). Bovendien zijn de materialen die ik aanraad om te gebruiken natuurlijker (dus prijziger) en dikker (isolatie en ruiten) en heb je er meer van nodig. Ook het transport ervan zorgt voor meer kosten, omdat het vaak niet in de lokale bouwmarkt te krijgen is en dus van ver moet komen.
Ontwerp- en bouwkosten
Een derde aspect zijn de ontwerp- en bouwkosten. Het ontwerpen van een energiezuinige woning vraagt om extra inzicht, en de bouw van een kierdichte woning vereist meer zorg en aandacht. Kortom, vakkennis en expertise.
Toch hoeft die vakkennis en expertise niet méér te kosten. Ik geef adviezen het liefste vóórdat mensen verliefd zijn op het ontwerp van een architect. Op dat moment zijn aanpassingen in het ontwerp nog (eenvoudig) door te voeren, waardoor de bouwkosten niet zo veel zullen stijgen om tot eenzelfde duurzame woning te komen.
Bovendien kun je aan de andere kant ook weer besparen op bouwkosten, bijvoorbeeld door prefab-onderdelen te gebruiken. Dat is een wijze les die ik zelf heb geleerd bij het bouwen van mijn woning.
Op een andere manier naar de kosten kijken
Tot nu toe gaat dit artikel vooral over de (bouw)kosten van een energiezuinige woning, die inderdaad hoger liggen. Toch is dat wat mij betreft een te beperkte kijk op het geheel, om twee redenen.
Total costs of ownership
Ten eerste praat ik liever niet over de bouwkosten - die eigenlijk altijd hoger zijn bij energiezuinige woningen. Ik kijk naar de total costs of ownership, waarbij ook de onderhoudskosten en de kosten van de vervanging van installaties worden meegenomen. In dat geval worden energiezuinige huizen óók financieel een stuk aantrekkelijker. Een goede ligging ten opzichte van de zon, isolatie en kierdichting hebben namelijk geen onderhoudskosten. Wist je dat een goede oriëntatie tot 50% besparing in de verwarmingskosten kan resulteren.
Tel daarbij op dat je energieverbruik fors lager ligt en woning meer waardevast is. We gaan immers steeds meer duurzame woningen bouwen, en jij hebt het huis van de toekomst dan al in je bezit.
Meer dan euro’s
Daarbij vind ik het belangrijk om te benadrukken dat ‘kosten’ meer inhouden dan euro’s alleen. Je materiaalkeuze heeft bijvoorbeeld ook invloed op de milieubelasting van je woningen. Die ‘echte prijs’ komt doorgaans niet overeen met het prijskaartje in de bouwmarkt. De natuur en het milieu betalen daarvoor de rekening.
Daarbij is in een energiezuinige woningen het wooncomfort optimaal en de luchtkwaliteit heel hoog. En comfort en jouw gezondheid zijn uiteindelijk ook wat waard, toch?
Een investering op veel manieren
Kortom, een energiezuinige woning moet je vooral zien als een brede investering. Een investering in een energiezuinige en waardevaste woning, maar ook in het milieu, een comfortabele woonomgeving en je eigen gezondheid. En last but not least: het is een investering met een rendement waar de gemiddelde spaar- of beleggingsrekening niet tegenop kan.
Wil je weten wat jouw energiezuinige droomhuis gaat kosten? Neem dan vooral contact met mij op.