In vloeren, gevels en daken en hun onderlinge aansluitingen zijn altijd kleine openingen aanwezig. Voor woningen die aan de minimale wettelijke eisen voldoen is de totale grootte van deze openingen ongeveer gelijk aan een servet. In een zeer luchtdicht gebouw is er alles aan gedaan om deze ongewenste gaten zo klein mogelijk te maken. De totale grootte is daarmee teruggebracht tot ongeveer een visitekaartje.

In een drieluik vertellen wij u graag wat de voordelen van luchtdicht bouwen zijn, welke misverstanden er over bestaan en hoe je een zeer luchtdicht gebouw kan realiseren. In dit eerste deel: wat zijn de tien voordelen van een luchtdichte woning.

1. Een luchtdichte woning is gezonder

Wind die tegen een woning waait zal dwars door een niet luchtdichte woning waaien. Aan de loefzijde wordt koude lucht naar binnen gedrukt terwijl tegelijkertijd de warmte lucht aan de lijzijde eruit gezogen wordt. Als de berging, badkamer of keuken aan de loefzijde liggen, wordt de lucht uit deze ruimten dus door de hele woning verspreid. Deze lucht is echter vervuild en dient direct naar buiten toe afgevoerd te worden. Vanaf een matige windkracht kan de ventilatie-unit in de woning deze winddrukken niet compenseren, tenzij er sprake is van een luchtdichte woning.

2. Een luchtdichte woning is comfortabel

Omdat het aantal openingen en de grootte daarvan sterk gereduceerd zijn, komt er amper nog koude lucht ongewenst de woning binnen. Deze ongewenste koude luchtstromingen ervaren wij als tocht! Tocht leidt tot een oncomfortabel gevoel en kan leiden tot die stijve nek, of die koude voeten. Om tocht tegen te gaan zetten veel mensen de thermostaat een paar graden hoger, wat weer tot een hogere energierekening leidt.

3. Een luchtdichte woning is energiezuinig

In Nederland is de gemiddelde jaarlijkse buitentemperatuur 10 graden lager dan de temperatuur in huis. Over een heel jaar gezien moet de lucht van buiten die we naar binnen halen dus 10 graden opgewarmd worden. Door luchtdicht te bouwen komt er minder buitenlucht ongewenst naar binnen en hoeven we dus ook minder energie te gebruiken om onze huizen te verwarmen.

4. Een luchtdichte woning is minder droog

's Winters ervaren veel mensen droge lucht in huis. Dit komt door een lage relatieve luchtvochtigheid. Als lucht van 0 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 50% wordt verwarmd tot 20 °C, dan daalt de relatieve luchtvochtigheid naar circa 10%. Bij relatieve luchtvochtigheden onder de 40% ervaren de meeste mensen dit als droge lucht. In luchtdichte woningen dringt minder koude lucht binnen en zal de relatieve luchtvochtigheid dus ook hoger zijn.

5. Een luchtdichte woning beschermt de constructie

Met de warme lucht die via de openingen naar buiten lekt, wordt ook waterdamp meegenomen. Deze warme lucht koelt af op haar weg naar buiten. Omdat koude lucht minder waterdamp kan bevatten zal deze waterdamp op zeker moment overgaan in water. Door een spleet van 1 mm breed en 1 m lang lekt zo iedere dag 360 g vocht de constructie in. Hierdoor worden vloer, gevel of wand nat. Dit is aan de oppervlakte vaak niet te zien, maar tast de constructie wel aan. Onderhoud is zodoende in een luchtlek gebouw eerder nodig dan in een luchtdicht gebouw. Ook de isolatie die in vloer, gevel en dak opgenomen is wordt nat. En natte isolatie isoleert minder goed, wat eveneens tot hogere energielasten zal leiden.

6. Een luchtdichte woning is stil

Behalve lucht dringt ook geluid veel moeilijker door een luchtdichte schil naar binnen. Storende buitengeluiden zoals wegverkeer zijn dus veel minder goed hoorbaar.

7. In een luchtdichte woning werkt de warmteterugwinning beter

Buitenwind die door de woning gedrukt wordt verstoort de ventilatiebalans in een woning. De warmteterugwinning die in het mechanisch gebalanceerde ventilatiesysteem aanwezig is, zal hierdoor veel minder effectiever zijn. In een luchtdichte woning wordt dus meer warmte uit de afgezogen lucht teruggewonnen.

8. Een luchtdichte woning wordt minder snel te warm

De gemiddelde jaarlijkse buitentemperatuur is 10 graden. In de zomer is het echter regelmatig buiten warmer dan binnen. Tijdens deze warme zomerdagen zal er in luchtdichte woningen minder warmte de woning binnendringt. Temperatuuroverschrijding (het te heet worden van de binnenlucht) zal dus minder snel optreden.

9. Een luchtdichte woning kan met een kleinere verwarmingsinstallatie volstaan

Het vermogen van een verwarmingsinstallatie wordt bepaald door de koudste periode in een jaar. Hoe minder koude lucht tijdens deze periode binnen dringt, hoe minder er verwarmd moet worden en hoe minder vermogen de verwarmingsinstallatie hoeft te hebben.  Als de woning dus niet luchtdicht is gebouwd, zal met koude oostenwind een behoorlijk verwarmingsvermogen nodig zijn.

10. Een luchtdichte woning is schoner

Omdat er veel minder stof binnenkomt hoeft er ook minder vaak stof gezogen te worden. Daarnaast hebben mieren en ander ongedierte geen kleine openingen meer waardoor ze naar binnen kunnen. Deze diertjes blijven dus buiten.

 

Maar …

En de nadelen van luchtdichte gebouwen dan? De meeste van deze nadelen berusten op misverstanden. Ik leg ze uit in deel twee van dit drieluik.


Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.


Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.

De tien voordelen van luchtdicht bouwen
Getagd op: