helaas pindakaas

Wat riepen je ouders vroeger tegen je als je op een koude dag naar buiten rende? “Doe je jas aan voor je naar buiten gaat!” of “Neem je boterhammen pindakaas mee als je naar buiten gaat!”. Ik vermoed het eerste. En dat is volkomen logisch!

Als je op een koude dag naar buiten gaat en je wilt warm blijven, dan zorg je ervoor dat je niet te veel warmte verliest. Je doet dus een (winter)jas aan en eventueel een muts, handschoenen en een sjaal. Het is nogal onzinnig om zomerse kleding aan te doen en energierijk voedsel te blijven eten om jezelf warm te houden.

Ik ben geen dokter of expert van het menselijk lichaam. Mijn expertise ligt op het gebied van comfortabel wonen en duurzaam bouwen. Ook voor onze woningen geldt dat we ze eerst een goede jas aan moeten doen voordat we kwantumkorting op de pindakaas bedingen. Die goede jas is in dit geval een goede gebouwschil.

Wat is een goede gebouwschil

Zoals ook op winterse dagen alleen een jas niet voldoende is, geldt dit ook voor onze woning. Aan de hand van vier (onderdelen van) kledingstukken de essentiële punten voor het realiseren van een goede gebouwschil. Als je deze punten niet goed meeneemt in het ontwerpen van een woning, zal je geen comfortabele en energiezuinige woning realiseren. Deze vier punten staan daarom eveneens aan de basis van het zeer energiezuinige passiefhuis-concept.

De winterjas

De basis is de winterjas. Deze beschermt ons torso tegen de kou. Voor woningen geldt dat alle delen van de gebouwschil (vloer, gevels en dak) waar je niet doorheen kan kijken, ingepakt moeten worden met een dik pak isolatie.

De skibril

De skibril bedekt het laatste stukje blote huid tegen de weersinvloeden terwijl we nog wel om ons heen kunnen kijken. Voor een woning: zondoorlatend drievoudig glas. Ramen in een woning zijn onvermijdelijk. We willen contact hebben met de omgeving en we willen daglicht binnen halen. Drievoudig glas houdt 50% meer kou buiten dan HR++-glas. Door er veel zonnewarmte door naar binnen te laten schijnen, kan er daarnaast ook nog gratis warmte gekregen worden.

De flap over de rits

Iedere goede winterjas heeft aan de binnen- of buitenzijde een flap over de rits. Hierdoor kan er geen koude wind door de rits waaien. Door onze gebouwen super luchtdicht te maken waait er geen koude lucht naar binnen. Daarnaast heeft luchtdicht bouwen nog veel meer voordelen. Als je het mij vraagt is dit dan ook het meest onderbelichte onderdeel van de hele bouw.

De handschoen

Je handen worden niet beschermd door je jas. Zij doorbreken als het ware de warme schil. Door handschoenen aan te doen trek je deze schil rondom je handen en vingers. In woningen is het niet anders. Zorg voor 0 (nul) doorbrekingen van de isolatie. Door toepassing van nieuwe ontwerpoplossingen en het goed uitwerken van details is dit tegenwoordig heel goed mogelijk.

Weg kwantumkorting

Het ‘nadeel’ van het ontwerpen en bouwen van dergelijke woningen is dat we geen kwantumkorting op de pindakaas zullen gaan krijgen. Oftewel, we zullen veel minder energie nodig hebben om onze woningen aangenaam warm te houden. Door deze minimale warmtevraag kunnen we met veel kleinere installaties uit de voeten en houden we een energierekening van minder dan € 10,- over. Hierdoor worden ook andere installatieconcepten mogelijk. Installaties die goedkoper in aanschaf en gebruik zijn. Heb je bijvoorbeeld ooit overwogen je woning op temperatuur te houden met een haarföhn i.p.v. een grote warmtepomp? Het is mogelijk.


Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.


Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.

“Doe je jas aan voor je naar buiten gaat”
Getagd op: