Op 28 augustus 1859 vond de eerste succesvolle boring naar olie plaats en rond 1900 werd overal op de wereld naar olie geboord. Vanaf die tijd werd olie dan ook voor meer en meer doeleinden gebruikt. Niet alleen wordt olie gebruikt om de benzinetank van onze auto mee te vullen. Olie wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld plastic en verf en het ligt aan de basis voor heel veel bouwproducten die wij vandaag de dag kennen. Denk aan EPS, PUR, waterbestendig plaatmateriaal en diverse folies.

Er worden veel voordelen toegeschreven aan deze producten. De nadelen blijven vreemd genoeg meestal onderbelicht. Veel van dergelijke producten stoten namelijk chemische verontreinigingen uit. Ze maken ons ziek! En vrijwel al deze producten zijn niet te recyclen. Ze passen dus niet in de technische kringloop en maken de aarde ziek!

Ecologisch bouwen is de oplossing voor deze problemen. Bij ecologisch bouwen wordt gebruik gemaakt van producten van natuurlijke oorsprong. Het wordt daarom ook wel biobased bouwen genoemd. Hout is veruit de bekendste. Vlas, schapenwol, kalkhennep en leem zijn andere voorbeelden.

Meerwaarde creëren door ecologisch bouwen

Ecologische bouwmaterialen stoten geen giftige stoffen uit en belasten het milieu slechts minimaal. Deze producten hebben echter nog meer voordelen.

De kosten van ecologisch bouwen

Als u bouwt met ecologische bouwmaterialen zijn de bouwkosten hoger dan met de meer gangbare materialen. Het is echter een investering in uw gezondheid, uw wooncomfort en het is goed voor de aarde. De verwachting is trouwens dat het prijsverschil snel af zal nemen vanwege de alsmaar groter wordende vraag naar natuurlijke producten.

Waar te beginnen

Bent u geïnteresseerd om te bouwen met goede materialen maar weet u niet waar u moet beginnen? Vanuit BCD Advies hebben wij veel kennis en kunde over de producten. Wij weten welk product waar het best tot zijn recht komt. Wij weten echter ook waar de valkuilen liggen en wat zeker niet gedaan moet worden. Wij zouden het leuk vinden als u voor een antwoord op uw vragen contact met ons opneemt.

Vochtregulerend vermogen

De meeste ecologische materialen hebben een vochtregulerend vermogen. Dit wil zeggen dat ze waterdamp (en sommige zelfs vocht) in zich op kunnen nemen zonder dat het materiaal er slechter van wordt. Tijdens douchen is er sprake van een hoge vochtproductie. De spiegel beslaat en alle wandtegels worden nat. Niet voor niks is de badkamer de plek waar vaak schimmels te vinden zijn. Door gebruik te maken van ecologische materialen zal de hoeveelheid vocht in de lucht afnemen en zullen er geen schimmels vormen.

Gelijkmatigere temperaturen

U bent vast wel eens tijdens een warme zomerse dag op een snikhete zolder geweest. Grote kans dat in het dak geen ecologische isolatiematerialen opgenomen zijn. Was dit wel zo geweest, dan zou het nog steeds warm zijn geweest op zolder, maar zeker niet snikheet. Ecologische materialen kunnen warmte bufferen en dit op een later tijdstip, wanneer het kouder is, weer afgeven. De binnentemperaturen blijven zodoende veel constanter.

Geluidswering

Natuurlijke producten weren daarnaast veel meer geluid dan de op olie gebaseerde producten. Woon je langs een drukke weg, het spoor of een andere geluidsbron, dan is het toepassen van natuurlijke materialen in gevel en dak alleen daarom al een groot pluspunt.