Afbeelding: © Lightyear One
Graag stel ik u deze keer niet voor aan een extreem energiezuinige woning, maar aan de auto van de toekomst: de Lightyear One. Een futuristische en snel ogende, elektrische auto op zonnecellen. Toen ik dit artikel las, vielen de gelijkenissen tussen een ecologisch passiefhuis en deze superauto me op. Daarom maak ik in dit artikel de vergelijking tussen de twee op.
Een ecologisch passiefhuis lijkt soms ingewikkeld, maar is eigenlijk heel logisch. In de serie “een ecologisch passiefhuis is als…” maak ik de vergelijking met onze omgeving: andere producten, de dierenwereld en onze gewoonten. Zo laat ik zien dat de principes en ideeën veel meer en breder gebruikt worden. Dit artikel is de eerste vergelijking in een reeks.
De Lightyear One en een ecologisch passiefhuis: 5 overeenkomsten
Integrale benadering
De Lightyear One oogt nogal futuristisch en zal veel bekijks trekken op de snelweg. Dat bijzondere ontwerp heeft een goede reden en komt deels voort uit de integrale benadering van het ‘project’. Alles is op elkaar afgestemd en overal is over nagedacht, met als doel een zo laag mogelijk energiegebruik en zo min mogelijk energieverspilling.
Dat zie je terug in de aerodynamische vorm, het materiaal en de techniek: de vier wielen worden onafhankelijk aangedreven, zodat er geen energie verloren gaat tijdens het transport van de motor naar het wiel. Er is zelfs gedacht aan het terugwinnen van alle kleine beetjes restwarmte om daarmee de kritische componenten op hun optimale temperatuur te houden. Resultaat: met een relatief kleine batterij haalt hij een uitzonderlijk bereik van meer dan 725 kilometer.
Ook bij een passiefhuis gebeurt het meeste werk tijdens het ontwerp, dat integraal plaatsvindt, om het energiegebruik zo laag mogelijk te krijgen. Alles in de woning moet perfect op elkaar afgestemd zijn, van de indeling en de bouwkundige schil tot de installaties en de afwerking. Door met de oriëntatie van de woning en de functies van de ruimtes optimaal gebruik te maken van de omgeving, kun je de warmtevraag drastisch reduceren. Denk aan het zonlicht, gevels en ramen. Pak je dat goed aan, dan ben ik ervan overtuigd dat je zonder verwarming (anders dan de zon) kan wonen. Met andere woorden, een integrale benadering is essentieel.
Afbeelding: © Lightyear One
Energetisch ontwerpen
Volgens de TU/e, waar de oprichters hebben gestudeerd, is de auto “ontworpen vanuit een niet-traditioneel perspectief, niet op basis van conventies, maar uitsluitend op basis van de wetten van de natuurkunde, om doelbewust een auto te ontwerpen die 'het meeste uit elke zonnestraal haalt'. Dat zie je niet alleen in het ontwerp terug, maar ook in het materiaal. De auto bestaat uit ultralicht koolstofcomposieten en aluminium, zodat er minder energie nodig is om te bewegen.
Een ecologisch passiefhuis is ook primair ontworpen op basis van natuurkundige wetten. Energetisch ontworpen maakt passiefhuizen tot ultiem comfortabele en zeer energiezuinige woningen. De ontwerpen zijn visueel net zo spannend als de Lightyear One. De materialen bestaan niet uit koolstofcomposieten en aluminium, maar uit zo veel mogelijk natuurlijke materialen. Dergelijke materialen hebben een positieve uitwerking op het binnenklimaat van de huizen en daarmee op de bewoners.
Efficiënt
De carrosserie van het voertuig is zeer gestroomlijnd en de motoren zijn in de wielen geintegreerd. Zo wordt de aerodynamische weerstand verminderd. Mede daardoor kan de Lightyear One wel 725 kilometer rijden op één tank. Ter vergelijking: bij een gemiddelde elektrische auto moet je na 150 kilometer wel een oplaadpunt gaan vinden (al haalt Tesla de 400 kilometer). Na een nachtje opladen (in een gewoon stopcontact!) kun je 400 kilometer rijden. Dat is meer dan genoeg voor in Nederland.
Lang verhaal kort: de auto is extreem efficiënt. En dat geldt ook voor ecologische passiefhuizen. Mijn eigen passiefhuis heeft een gebouwgebonden energieverbruik van 2.500 kWh. Dit is circa 4 keer minder dan een standaard nieuwbouwwoning. Mijn huis is onder andere zo efficiënt omdat het kierdicht gebouwd is. Alle gaatjes, naadjes en kiertjes bij elkaar zijn niet groter dan 15 cm². Drie keer beter dan de passiefhuis-eis en 13 keer beter dan wanneer er geen aandacht aan kierdichtheid geschonken wordt.
Betaalbaar
De eerste oplage (limited edition) Lightyear One kost € 150.000,-. Dat is veel geld, maar vervolgens rij je gratis, zolang de zon schijnt. De zonnecellen kunnen 20.000 kilometer per jaar opladen, en met een actieradius van 725 kilometer kun je volgens Lightyear het grootste deel van de tijd ‘gratis rijden’. En is het een tijd bewolkt? Dan heb je dus altijd de mogelijkheid om de accu met een stekker op te laden.
Voor een ecologisch passiefhuis geldt hetzelfde: als je het prijskaartje ziet, lijkt een woning prijzig. Maar vervolgens heb je geen kosten meer aan energie, of dat nu gas, waterstof (niet doen in woningen!) of elektriciteit is. Het is eigenlijk een voorfinanciering, en dat maakt de woning in een klap een stuk aantrekkelijker. Kijk je naar de totale lasten van hypotheek en energie, dan blijkt een passiefhuis een financieel aantrekkelijke optie.
Van toekomstdroom naar de norm
Lightyear is niet nieuw. De basis ligt in het Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit in Eindhoven. Dat team wist alle vier de edities van de World Solar Challenge (Cruiser klasse) in Australië te winnen. Vanuit deze passie is Lightyear ontstaan.
Ook ik heb van mijn droom mijn werk gemaakt, op twee manieren: door anderen te adviseren bij het ontwerpen en bouwen van hun passiefhuis, maar ook door mijn eigen woning te bouwen.
De Lightyear One is nu nog behoorlijk prijzig, maar het is zeker een inspirerend project. Doorontwikkelingen in de technieken en innovaties zullen de kostprijs uiteindelijk drukken en dit concept gangbaar maken voor de massa. Hetzelfde geldt voor passiefwoningen: waar mijn huis nu nog hoge ogen gooit en als inspiratie dient voor anderen, hoop ik dat het uiteindelijk de norm wordt en ik in niet meer dan een gemiddeld huis woon. In Duitsland, Oostenrijk, België en China is dit trouwens al realiteit.
Auto woningadvies
Ik rijd al (gedeeltelijk) elektrisch en ik vind de Lightyear One een geweldige auto, maar mijn expertise ligt daar niet. Dat ligt wel bij ecologische passiefhuizen. Neem daarvoor gerust contact met mij op. Wil je liever de Lightyear One? Reserveren kan hier ;-).