De zomer staat voor de deur, dus de all inclusive vliegvakanties vliegen je weer om de oren. Je betaalt er wat meer voor, maar daarna ben je wel omringd door luxe en comfort en volledig ontzorgd. Het is net een ecologisch passiefhuis!

Daarom maak ik in de reeks ‘een ecologisch passiefhuis is als…’ deze keer de vergelijking met de all inclusive vakantie.

Een ecologisch passiefhuis lijkt soms ingewikkeld. In deze serie maak ik de vergelijking met onze omgeving: andere producten, de dierenwereld en onze gewoonten. Zo laat ik zien dat de principes en ideeën veel meer en breder gebruikt worden. Eerder maakte ik al de vergelijking met de Lightyear One.

All inclusive en ecologisch passief: de overeenkomsten

Toegegeven: ik ben zelf niet van de all inclusive vakanties: deze zomer gaan we met de (geleende) caravan op reis. Toch zijn er verschillende kenmerken van all inclusive-vakanties waar ik bij een ecologisch passiefhuis wél fan van ben.

Comfort, kwaliteit en luxe

Een all inclusive-vakantie staat voor comfort, kwaliteit en luxe. De hotels hebben bijna altijd 4 of 5 sterren, worden goed onderhouden en schoongemaakt en voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Zwembaden, barretjes, restaurants, disco’s en een animatieteam voor de kinderen maken het vervolgens af en zorgen dat je volledig bent ontzorgd.

Een zwembad, disco en animatieteam zijn geen vast onderdeel van een passiefhuis, maar dat maakt het niet minder comfortabel. Door kwalitatief hoogstaande materialen te gebruiken en goed na te denken over het ontwerp, creëer je een prettige en gezonde leefomgeving. Hoe luxe en ontzorgd wil je het hebben?

Waar hebben we het over als we over comfortabel wonen praten? Ik schreef er dit artikel over.

Een betaalbare investering (die zich terugbetaalt)

Het is geen verrassing dat je voor een all inclusive-vakantie meer betaalt dan voor een een tent op de camping. Toch is het (kijkend naar wat je ervoor terug krijgt) doorgaans heel betaalbaar. Veel mensen vinden het die extra investering bovendien waard: de hele dag eten en drinken, een eigen toilet in plaats van een toiletgebouw, en faciliteiten als een zwembad. Wat wil je nog meer tijdens je vakantie?

Bij een passiefhuis is dat niet anders. Ook hierbij doe je een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt, al is dat niet in de vorm van een zwembad. Een andere ontwerp- en materiaalkeuze leidt tot een lager energieverbruik, waarmee je de investering binnen een paar jaar terugverdient. Twijfel je daarover, lees dan vooral dit artikel over de kosten van een energiezuinige woning eens.

Alles draait om de zon

All inclusive vakanties wekken bij de meeste mensen beelden op van zon, zee, strand en eeh… nog meer zon. En daarvoor is menigeen bereid in het holst van de nacht naar Schiphol te rijden, uren te wachten en daarna nog meer uren opgepropt in een (te kleine) vliegtuigstoel te zitten. Maar dan kun je vervolgens wel genieten van de zon bij het zwembad, of verkouden worden van de airco op je kamer (want die zon is toch wel érg warm in Griekenland).

Bij een ecologisch passiefhuis is het niet anders: ook hier draait het om de zon. Door zongericht te bouwen, kun je optimaal gebruik maken van de energie, de warmte en het licht. En maak je serieus werk van de ligging en oriëntatie van je woning, bouwmaterialen, (dak)ramen, zonwering, ventilatie en isolatie, dan kun je er zelfs voor zorgen dat actieve klimaatbeheersing nauwelijks nodig is. Kortom, wel genieten van de zon, maar niet verkouden worden van de airco!

Je weet wat je kwijt bent en krijgt

Je hebt in beide gevallen niet te maken met verborgen kosten: je weet precies wat je kwijt bent aan je vakantie of woning en wat je krijgt voor dat geld. Je betaalt één keer een bedrag, en daarna ben je klaar. Je hebt geen extra kosten voor een diner of activiteit in het hotel, maar ook niet voor energie in jouw huis. Tijdens de ontwerpfase is de woning immers energetisch doorgerekend met een betrouwbaarheid tot wel 97%. Je weet dus vooraf hoe laag (of afwezig) je energierekening zal zijn.

Het vergt uitzoekwerk (maar daar heb je mij voor)

Bij zowel het boeken van je all inclusive-vakantie als het ontwerpen en bouwen van een energiezuinige woning moet je goed letten op een aantal zaken. Wat krijg je wel en niet voor je geld, wat zijn de voorwaarden en beperkingen, welke extra opties heb je (tegen betaling)? Een concreet voorbeeld is de ligging en het uitzicht. Dat eerste gaat bij een woning niet om een strand, stad of supermarkt, maar vooral de oriëntatie ten opzichte van de zon. Daarbij is het belangrijk dat er geen obstakels (bomen of flats) zijn die het uitzicht én het effect van de zon wegnemen.

Maar je moet ook nadenken over wat je wel of niet wilt. Bij een vakantie gaat dat bijvoorbeeld om een zwembad, sauna, casino of discotheek, en bij een ecologisch passiefhuis over het aantal ramen, het isolatiemateriaal en de ventilatie. Kortom, het vergt nogal wat uitzoekwerk en regelwerk. Gelukkig kun je in beide gevallen geholpen worden, door de medewerker van het reisbureau, een reisleider of door mij!

All inclusive en ecologisch passief: de verschillen

Natuurlijk gaat de vergelijking tussen een all inclusive vakantie en een ecologisch passiefhuis niet helemaal op, want er zijn zeker ook verschillen te noemen.

Populariteit

Waar ten eerste een all inclusive-vakantie na kamperen de meest populaire vakantie is, valt er voor energiezuinige huizen nog veel te winnen. Sterker nog, Nederlanders zijn binnen Europa in verhouding de grootste boeker van luxe vakanties, maar als het gaat om energiezuinig bouwen zijn bijvoorbeeld Duitsland en België al veel verder. Hier valt dus nog een wereld te winnen voor het ecologisch passiefhuis!

Comfort

Een tweede verschil is hoe je comfort ervaart. Bij vakanties is dat voor iedereen anders: waar de een een luxe hotelkamer met airco en roomservice op een resort met een verwarmd zwembad als comfortabel ervaart, voelt een ander zich daar juist opgelaten en opgesloten. Die vakantieganger geniet vooral van klapstoel en een wankel gasstelletje voor de tent op de camping aan een riviertje met koud bergwater. Een minder luxe vakantie (denk aan mijn caravan) hoeft zeker niet minder plezier, ontspanning of ervaren comfort te geven.

Bij woningen ervaren we comfort hetzelfde. Een woning die tocht is voor iedereen minder prettig. Een passiefhuis is voor iedereen gezonder en ervaren we allemaal als comfortabeler dan een standaardwoning. Waar smaken en voorkeuren tijdens vakanties dus verschillen, zou Iedereen bij woningen dus moeten gaan voor de hoogste standaard.

Duurzaam

All inclusive vakanties hebben tot slot niet een heel duurzaam imago: je gaat naar exotische plekken ver weg (met het vliegtuig!), krijgt meer dan je nodig hebt (een zwembad naast de zee?) en kunt onbeperkt eten en drinken (het restaurant, de bar of je kamer). Je hoort niet snel dat er iets op of gesloten is en dat betekent ook dat er veel verspilling is, bijvoorbeeld van voedsel en energie.

Dat verandert de laatste jaren wel: er komen meer keurmerken voor hotels en hun energieverbruik en afval. Reisorganisaties kijken of ze een treinreis kunnen aanbieden in plaats van het vliegtuig, en ook de flora en fauna krijgen nadrukkelijker aandacht. Toch valt er nog een wereld te winnen, waar een ecologisch passiefhuis al de hoogste standaard is als het om duurzaamheid gaat.

Van all inclusive vakantie naar all inclusive wonen

Wat mij betreft zou iedereen dus moeten gaan voor all inclusive wonen: energiezuinig, gezond en ontzorgd, zodat je voor luxe en comfort niet meer op vakantie hoeft!

Dus wil je ook op zoek naar een all inclusive woning? Ik ben graag je reis(bege)leider. En bekijk je - net als bij het boeken van een vakantie - liever eerst recensies of ervaringen van anderen? Kom dan zeker een keer langs bij mijn eigen passiefhuis of bekijk mijn voorbeeld(ige) projecten!

Een ecologisch passiefhuis is als… een all inclusive vakantie
Getagd op: