een_tent_is_energieneutraal

*GEEUW* langzaamaan word ik wakker. Ik zoek mijn telefoon. 08.18! Ik word nog wat verder wakker. De ruimte waar ik lig is heet. Veel te heet om nog verder in te slapen. Ik besef dat ik wakker geworden ben omdat het simpelweg snikheet is. Ik trek een shirt aan, doe de rits open en stap de tent uit.

Te extreme temperaturen

Iedereen die wel eens in een tent geslapen heeft zal een vergelijkbare ervaring hebben. Zodra de zon op de tent schijnt loopt de temperatuur in de tent razendsnel op. De piektemperaturen zijn veel te hoog om in te slapen. In de winter is diezelfde tent echter veel te koud. Pyjama en sokken aan, een goede slaapzak en nog lig je te rillen.

Energieneutraal

Maar weet je wat nu het mooie is … de tent is volledig energieneutraal! Om de tent te verwarmen wordt er alleen gebruik gemaakt van zonnewarmte en lichaamswarmte. Verse lucht komt de tent binnen, en vervuilde lucht verlaat de tent via twee strategisch geplaatste gaasjes (en door het tentdoek zelf). En water … daarvoor moet je naar het toiletgebouw van de camping.

Energieneutraal is niet het hele verhaal

Wat ik met bovenstaande duidelijk wil maken is het volgende: energieneutraal is niet het hele verhaal! Behaaglijke temperaturen in zomer en winter, geen te hoge en te lage luchtvochtigheden, geen geluidhinder van buren of voorbij rijdend verkeer, effectieve en continue ventilatie, geen bouwmaterialen die chemicaliën uitstoten. Stuk voor stuk onderwerpen die ook meegenomen moeten worden tijdens ontwerp en bouw. Althans, als je in een gezonde en comfortabele woning wil wonen.

Twee voorbeelden

1. Een woning met minimale isolatie, ventilatieroosters boven de ramen en een gevel die kan wedijveren met een gatenkaas is energieneutraal zodra het dak vol is gelegd met zonnepanelen. De bewoners zullen echter tocht ervaren, de ventilatieroosters dichtzetten en op lange termijn gezondheidsklachten krijgen vanwege vervuilde binnenlucht.

2. Een woning vervaardigd uit SIP-panelen (Structural Insulating Panels) isoleert goed. Met wat zonnepanelen of winddelen is deze woning energieneutraal. SIP-panelen met een beplating van OSB zijn echter niet luchtdicht, waardoor de effectiviteit van het ventilatiesysteem drastisch achteruit gaat. Als tussen de OSB-platen vervolgens een chemisch isolatiemateriaal (lees: PUR) toegepast wordt, dan worden de bewoners continu blootgesteld aan uitdampende ziekmakende chemicaliën.

Vraag door

Laat je niet verleiden door termen als ‘energieneutraal’, ‘goedkoop bouwen’, ‘traditioneel bouwen’ of ‘snelle bouwtijd’. Vraag wat het betekent voor je comfort, de kwaliteit van de binnenlucht en je eigen gezondheid. Hebben ze geen goed antwoord? Betwijfel dan of alleen energieneutraal voor jou wel goed genoeg is.


Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.


Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.

Energieneutraal is niet het hele verhaal