Op een hete zomerdag vertoeven in een woning die lekker koel blijft, of ‘s winters thuiskomen in een warm huis zonder tocht en vocht. Hoe fijn zou dat zijn? Een van de mogelijkheden om dat te bereiken, is door luchtdicht te gaan wonen. Al klinkt de term luchtdicht misschien wel wat misleidend.

Luchtdicht wonen is namelijk iets anders dan potdicht wonen, waarbij je lukraak alle kieren, naden en ventilatie dicht en je woning hermetisch afsluit van de verse buitenlucht. Daarom spreek ik zelf liever over kierdicht wonen. In dit artikel vertel ik je meer over wat dat inhoudt, welke mogelijkheden er zijn en waarom het je wooncomfort verhoogt.

Wat is lucht- of kierdicht bouwen?

Luchtdicht (of kierdicht) bouwen betekent dat je ongecontroleerde luchtstromen in een woning of gebouw voorkomt, door alle ongewenste kieren en naden te dichten. Dat betekent niet dat er geen verse lucht meer van buiten komt. Je zorgt er alleen voor dat het niet meer (of minder) is dan nodig.
Luchtdicht bouwen is een onderdeel van energiezuinig bouwen en verhoogt bovendien het comfort in huis. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat koude of droge buitenlucht in contact komt met warme of vochtige lucht in huis, waardoor je condensvorming krijgt. Ook zorg je ervoor dat de gewenste, ideale temperatuur in huis behouden blijft door onnodige warme of koude lucht van buiten daar te houden.

En het ventileren dan?

Een luchtdicht huis is dus niet echt luchtdicht, en dat is ook de reden dat ik het liever kierdicht noem. Luchtdicht zou ook niet gezond zijn, want verse lucht met voldoende zuurstof is toch wel nodig. Eigenlijk hebben we het dus over gecontroleerde ventilatie en ongecontroleerde ventilatie. Een huis dat niet luchtdicht is, ‘ventileert’ echter ongecontroleerd en te veel op plekken waar je dat niet wilt, en te weinig op plaatsen waar het wel nodig is (denk aan de schimmel in de badkamer).

Dat betekent trouwens niet dat de ramen in een luchtdicht huis niet meer open kunnen (of hoeven). Soms kan het goed zijn om even een kwartier goed te luchten, waarmee je in één keer alle lucht in de kamer ververst. Ook kun je in de zomer ‘s nachts bijvoorbeeld de ramen tegen elkaar open zetten om het huis te koelen. Of op een mooie lentedag als je een briesje door je huis wil laten gaan. Maar dat luchten is dus iets anders dan ventileren, dat continu gebeurt en waarmee je zorgt dat er altijd voldoende verse lucht in huis is.

Balans- en mechanische ventilatie

De uitdaging is dus om de luchtverversing zo veel mogelijk te controleren. Kortom, geen ongewenste ventilatie (of tocht) door kieren en naden, maar gewenste ventilatie door middel van balans- of comfortventilatie. Verse buitenlucht wordt met een ventilator via kanalen de woon- en slaapkamers ingebracht. Deze lucht stroomt langzaam door de hele woning en verschoont zo overal in huis de lucht. In de keuken, badkamer en het toilet wordt de vervuilde lucht vervolgens afgezogen. In de ventilatie-unit zitten bovendien filters en een warmtewisselaar, die de verse (maar niet altijd schone) lucht van buiten kan reinigen en voorverwarmen.

Alternatief voor de balansventilatie zijn gevelroosters boven de ramen. Hierdoor komt de verse buitenlucht direct de woon- en slaapkamers binnen. Het grote nadeel daarvan is echter dat filters en een warmtewisselaar ontbreken. Daardoor krijg je vaak te maken met tocht (koude lucht) en verontreinigde lucht en altijd met onnodig energieverlies.

De voordelen van luchtdicht wonen

Luchtdicht wonen heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het ervoor dat warme lucht in huis in de winter warm blijft, en dat een koel huis in de zomer niet opgewarmd wordt met lucht van buiten. Ook verhoog je het wooncomfort, omdat je tocht voorkomt, je ervoor zorgt dat de lucht in huis voldoende zuurstof bevat en de luchtvochtigheid goed is. En omdat geluid uiteindelijk trillingen van de lucht zijn, werkt het ook prima als geluidwering.

Over de voordelen van luchtdicht wonen schreef ik eerder al dit artikel.

En de nadelen?

Toch heeft elk voordeel ook z’n nadeel, hoewel die bij luchtdicht wonen erg beperkt blijven. Hier zit het namelijk vooral in bewustwording. Warmte die eenmaal binnen is, gaat bijvoorbeeld moeilijk weer uit de woning. De ramen wagenwijd open zetten op een warme dag is dan dus niet aan te raden.
Ook vermindert de werking met elk ‘lek’ dat er is, en dat geldt ook voor een gat in de muur voor een afzuigkap en de meeste poezenluiken (hier vind je een uitzondering). Bovendien moet iedereen die betrokken is bij de bouw rekening houden met de eisen van luchtdicht bouwen, zowel in het ontwerp als in de uitvoering daarvan. Dat maakt het proces uiteindelijk iets duurder.

Eerder schreef ik al dit artikel over lucht- of kierdicht bouwen.

Comfortabel wonen: lekker luchtdicht

Kortom, een comfortabel huis is niet lek, niet potdicht, maar lekker luchtdicht. Al spreek ik dus liever over kierdicht, want de ramen kunnen nog gewoon open als je dat wilt.

Wil je meer weten over lucht kierdicht wonen of ben je op zoek naar advies? Neem dan gerust contact met mij op.

Lekker luchtdicht wonen
Getagd op: