In de vloeren, gevels en daken en hun onderlinge aansluitingen zijn altijd kleine openingen aanwezig. Voor woningen die aan de minimale wettelijke eisen voldoen is de totale grootte van deze openingen ongeveer gelijk aan een servet. In een zeer luchtdicht gebouw is er alles aan gedaan om deze ongewenste gaten zo klein mogelijk te maken. De totale grootte is daarmee teruggebracht tot ongeveer een visitekaartje.
In een drieluik vertellen wij u graag wat de voordelen van luchtdicht bouwen zijn, welke misverstanden er over bestaan en hoe je een zeer luchtdicht gebouw kan realiseren. In dit tweede deel: welke misverstanden zijn er.
Een luchtdicht gebouw is potdicht.
Niet waar.
Voldoende verse lucht, op comfortabele temperatuur, moet altijd beschikbaar zijn voor bewoners. Iedere minuut van het jaar. Hiervoor moet ieder gebouw, luchtdicht of luchtlek, zodoende voorzien zijn van een deugdelijk ontworpen, geïnstalleerd en ingeregeld ventilatiesysteem. Infiltratielucht (de lucht die ongewenst een luchtlekke woning binnenkomt) kan nooit garanderen dat er voldoende verse lucht het gebouw in komt. De ventilatie van gebouwen mag daarom nooit door de schil heen gaan.
Ventilatielucht moet het gebouw in- en uitgaan op de plek waar dit ontworpen is. Of dit in de lente via geopende ramen is of in de winter via het mechanisch ventilatiesysteem maakt niet uit. Met een luchtdicht gebouw kan dit op een gecontroleerde manier gebeuren. In een niet luchtdicht gebouw is dit niet te controleren. Hierdoor is de ventilatie niet betrouwbaar.
Een luchtdicht gebouw kan niet ademen
Niet waar.
Met het niet kunnen ademen van gebouwen wordt eigenlijk bedoelt dat het vocht (de damp) niet weg zou kunnen. Mensen zijn bang dat ze in een plastic zak wonen. Twee zaken worden over het hoofd gezien.
- Met een goed ventilatiesysteem wordt de binnenlucht zeer regelmatig ververst. Hiermee wordt het merendeel van de in het gebouw geproduceerde waterdamp naar buiten afgevoerd.
- Luchtdicht en dampdicht zijn niet hetzelfde. Er zijn materialen die luchtdicht en tegelijkertijd dampopen zijn (stucwerk bijvoorbeeld). Op die momenten dat er veel damp geproduceerd wordt, zoals tijdens douchen, wordt deze damp in de constructie opgeslagen. Op momenten dat er weinig damp in de binnenlucht is, gaat de damp weer vanuit de constructie naar de binnenlucht.
Hoe realiseer je een luchtdicht gebouw?
Is er dan echt geen nadeel aan een luchtdicht gebouw? Niet echt. In ieder geval geen wezenlijke nadelen. Het is iets duurder om te maken en iedereen in het bouwproces moet doordrongen zijn van het belang. Hoe je een luchtdicht gebouw realiseert lees je in het derde deel van dit drieluik.