Passiefhuizen staan bekend als “de meest toonaangevende huizen op het gebied van energiezuinige gebouwen ter wereld”. Dit is echter geen volledige omschrijving. Het Passiefhuis principe is inderdaad een internationale, zeer gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde en prestatiegerichte manier voor het ontwerp en de bouw van energiezuinige gebouwen. Het principe is echter slechts een middel om te komen tot het doel. Dit doel is:
• Optimaal wooncomfort.
• Een extreem energiezuinig gebouw.
• Betrouwbare kwaliteitsgarantie.
En dit alles ook nog eens betaalbaar!
Wat is een passiefhuis?
Een passiefhuis is een thuis dat ten aanzien van wooncomfort, gezond binnenklimaat, energiezuinigheid en toekomstbestendigheid met kop en schouders boven de gemiddelde Nederlandse woning uit steekt. Dit hoge niveau wordt bereikt door de vloer, gevels en het dak (oftewel de gebouwschil) kwalitatief zeer goed uit te voeren. Het huis wordt als het ware voorzien van een warme jas. Door daarnaast veel zonnewarmte door de ramen binnen te laten komen, kan volstaan worden met minimale gebouwinstallaties.
Een kleine warmtepomp is genoeg om een passiefwoning aangenaam warm te houden. Er zijn zelfs voorbeelden van passiefhuizen zonder centrale verwarming. Deze aangename temperaturen zijn gedurende het hele jaar en overal in huis aanwezig. In de winter kun je dus op blote voeten rondlopen zonder koude voeten te krijgen en in de zomer zal het binnen aangenaam koel aanvoelen.
Door de goed geïsoleerde gevels en ramen in combinatie met een uitgekiend ventilatiesysteem ontstaan er nergens in een passiefhuis vochtproblemen of schimmel. Gezonde binnenlucht is daarmee gewaarborgd! Er is nergens sprake van tocht en het is eveneens mogelijk om op koude dagen vlak bij het glas te zitten zonder de kou van buiten te voelen.
Een passiefhuis hoeft niet gecertificeerd te worden. Het is echter wel aan te raden. Een certificaat waarborgt namelijk dat u krijgt waar u voor betaald. En helaas is dat in de Nederlandse bouw niet vanzelfsprekend. Bij een gecertificeerd passiefhuis wordt er tijdens de ontwerp- en bouwfase door een externe partij gecontroleerd of aan de gestelde doelen blijft worden voldaan. U heeft zodoende een betrouwbare kwaliteitsgarantie.
Hoe realiseert u een passieve woning?
Een passieve woning wordt gebouwd zoals alle andere woningen. 95% van een Passiefhuis wordt dan ook gemaakt met dezelfde materialen, methoden en werkwijzen als een standaard woning. Er is echter wel beduidend meer aandacht voor kwaliteit.
Het meeste van het passiefhuis-werk gebeurt niet op de bouw maar vindt plaats tijdens de ontwerpfase. Het ontwerp moet namelijk integraal plaatsvinden. Alle bouwkundige en installatietechnische onderdelen moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. Het is bijvoorbeeld niet heel zinvol om een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aan te leggen als de gebouwschil niet luchtdicht is.
Alle nieuw te bouwen woningen kunnen als passiefhuis ontworpen en gebouwd worden. Het maakt niet uit of u een huis met een traditionele uitstraling wenst of liever juist een moderne woning. Iedere verschijningsvorm is mogelijk!
Bekijk voorbeelden van andere passiefhuizen
BCD heeft de realisatie van diverse passiefhuizen mogen begeleiden. Hier kunt u een overzicht vinden. Verspreid over de hele wereld staan er echter nog veel meer, kijk maar!
Wat kost een passiefhuis
De bouwkosten van een passiefhuis liggen ongeveer 5 a 10% hoger dan van een standaard woning. Kijkende naar de maandlasten (hypotheek en energie), dan zijn deze echter nauwelijks hoger dan bij een standaard woning. Daar komt bij dat hoe eerder in het ontwerpproces u besluit om een passieve woning te willen realiseren, hoe makkelijker en goedkoper het hele proces zal zijn.
De eerste stap
Wilt u ook genieten van de vele voordelen van een passiefhuis dan is het belangrijk dat u een deskundige in de arm neemt. Jan Geerts, eigenaar van BCD Advies, is gecertificeerd Passiefhuis-specialist. Wij adviseren u graag omtrent uw eigen passiefhuis. De eerste stap zou dan ook kunnen zijn om met ons een afspraak in te plannen!