De bewoners van een hoekhuis in Houten wilden de begane grond van hun woning vergroten. Zodoende hebben ze als gezin meer ruimte; een ruimere keuken, een groter speeloppervlak en meer verbinding met de tuin. Omdat ze veel tijd door zullen gaan brengen in de nieuwe ruimtes, wilden ze er voor zorgen dat het bovenal een gezonde en comfortabele aanbouw zou worden. Door BCD Advies is geadviseerd over energiebesparing, materiaalgebruik, en damp- en vochtstromen door de constructie. Het ontwerp is gemaakt door De Wit architecten.

Energiebesparing

De achtergevel van de nieuwe aanbouw is op zuid georiënteerd. Door de grote glasvlakken in de zij- en achtergevel komt zodoende veel zonlicht en zonnewarmte binnen. Het vele daglicht zorgt voor aangename ruimtes terwijl de zonnewarmte er voor zorgt dat de bewoners minder vaak de verwarming aan hoeven te zetten. Uiteraard wordt triple glas toegepast. Het ene triple glas is het andere echter niet. Door BCD Advies zijn zodoende specificaties opgegeven voor de zondoorlating van het glas en de isolatiewaarden van glas en kozijn.

De zonnewarmte die in de winter zeer welkom is, is in de zomer niet gewenst. Het zou binnen dan immers al snel veel te warm worden. Door BCD Advies is geadviseerd over de breedte van de overstekken. Op een passieve manier wordt de woning daarmee koel gehouden. Daarnaast zijn specificaties voor de zonwering opgegeven.

Materiaalgebruik

Welke materialen toegepast worden, in welke diktes en op welke wijze deze verwerkt worden zijn allemaal van belang voor het eindresultaat. BCD Advies heeft hierin advies gegeven. Door middel van dyamische dampspanningsberekeningen is aangetoond dat in het platte dak biobased houtvezelisolatie toegepast kan worden. Dit uiteraard wel in combinatie met een vochtregulerende folie. De aannemer is bijgestaan in een juiste uitvoering.

Damp- en vochtstromen door de constructie

Door continu te sparren met Wout de Wit (de architect) over de opbouw van gevels, dak en de details zijn dampopen constructies en kierdichte details gerealiseerd. Grootste voordelen voor de bewoners zijn uiteindelijk:

  • geen tocht, dankzij de kierdichte details.
  • schone binnenlucht, dankzij de kierdichte details icm comfortventilatie.
  • nergens schimmel en condensatie (zowel zichtbaar als onzichtbaar), dankzij een ononderbroken thermische schil.
  • geen droge lucht of klamme lucht, dankzij vochtregulerende werking van gevels en dak.
  • zeer lage energievraag, dankzij hoge isolatiewaardes en kierdichte details.

En denk u dat dat standaard is wanneer er ergens een aanbouw aan een huis gebouwd wordt? Helaas, het tegenovergestelde is eerder de realiteit.

Passieve aanbouw Houten
Getagd op: