Uw zoon komt thuis uit school en vertelt vol trots dat hij een 5.5 heeft gehaald voor zijn proefwerk. Hij is er heel erg blij mee en heeft het al geapped naar al zijn vrienden. Een facebook berichtje levert al de eerste likes op van zijn leeftijdsgenootjes. Ondertussen vraagt u zich af waarom hij zo blij is met een 5.5. Dat is immers slechts een krappe voldoende. Een mager zesje! En dat nog wel voor zijn favoriete vak. Het vak waar hij zo goed in is.
Onvoldoende
En wat doen wij in de bouw? Onze woningen, kantoren en scholen ontwerpen wij met het Bouwbesluit in de hand. Meest memorabel hierin is de EPC. (Deze geeft 'inzicht' in hoe energetisch de woning is). Wanneer er op het randje voldaan wordt aan de eis, zijn we tevreden. Wat we echter vergeten, of niet willen weten, is dat het Bouwbesluit minimale eisen voorschrijft. De nadruk ligt hierbij op ‘minimale’, oftewel de eisen waarmee een mager zesje behaald wordt. En als er dan tijdens de uitvoering nog iets fout gaat … isolatie die niet goed aansluit, een te grote naad die niet effectief gedicht kan worden of vanwege kostenbesparing toch maar een andere ketel toegepast wordt. Allemaal dagelijkse oorzaken die van ons magere zesje een onvoldoende maken.
Meerwaarde creëren
De meest gehoorde oorzaak is dat alles beter dan het Bouwbesluit te veel geld kost. Natuurlijk kost het meer. Logisch, maar je krijgt er ook meer voor terug. Een Volkswagen en Iphone zijn ook duurder dan een Dacia en Wolfgang. En toch worden die eerste twee veruit meer verkocht dan hun goedkopere concurrenten. De meerwaarde van een goed ontworpen en gebouwde woning moeten we als bouwkolom onder de aandacht brengen.
Het verschil tussen een mager zesje en een tien zijn het verdwijnen van de energierekening en verhoging van het (woon)comfort. Op de lange termijn zal de besparing op de energierekening de extra investeringskosten compenseren. Daarnaast levert het extra comfort vanaf oplevering al een gebouw op met veel daglicht waardoor mensen aantoonbaar betere leer- en werkprestaties leveren, geen koude glasvlakken waardoor dat plekje bij het raam het hele jaar zo fijn is, geen zoemende ventilatie-unit waardoor de stekker er niet uit getrokken wordt en geen onenigheid met de buren in verband met geluidsoverlast. Meer dan genoeg redenen dus om het beter te doen dan een mager zesje!
Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.
Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.