Schone binnenlucht is nodig voor uw gezondheid! Het binnenklimaat wordt echter continu verontreinigd door onze dagelijkse bezigheden en door het gebouw zelf. Activiteiten zoals koken, douchen en ademhalen zorgen voor overmatige vochtproductie. Schoonmaakmiddelen, kopieerapparaten, de toegepaste bouwmaterialen en zelfs de grond stoten verontreinigen uit zoals formaldehyde en radon. Al deze stoffen zijn schadelijk voor uw gezondheid als ze in hoge concentraties voorkomen. Hoofdpijn, concentratieverlies, luchtwegproblemen en allergieën kunnen lange termijn gevolgen zijn van vervuilde binnenlucht.
Invloed van bouwen op onze binnenlucht
Vroeger bouwde men anders dan tegenwoordig. Onze gebouwen zaten vol met grote en kleine kieren, waardoor de lucht ongestoord naar binnen of buiten kon. De wind waaide door onze woningen. In de bouwfysica noemen we dit 'infiltratie'. Samen met de schadelijke stoffen verdween hiermee echter veel warmte uit onze huizen en kantoren. Daarnaast leidde tocht vaak tot koude voeten of een stijve nek.
Om de warmte binnen te houden en het comfort te verhogen zijn we in de loop der jaren deze infiltratie gaan beperken. Voordeuren sluiten beter aan op het kozijn, ramen zijn voorzien van rubbers (kierdichting) en in nieuwbouw wordt de aansluiting tussen kozijn en buitenmuur veelal afgeplakt. Allemaal positieve veranderingen waardoor het binnen aangenamer warm is en we minder energie zijn gaan gebruiken. Helaas heeft ook dit voordeel een nadeel. En wel een ophoping van schadelijke stoffen en een achteruitgang van de kwaliteit van de binnenlucht. De kwaliteit van de binnenlucht neemt dus af, en daarmee onze gezondheid.
Ventileren wordt steeds belangrijker
Om een goede balans te vinden tussen binnenklimaat, comfort en energiegebruik is het noodzakelijk om de ongewenste en oncontroleerbare infiltratie (lucht die binnenkomt via naden en kieren) uit te sluiten en de ventilatie van het huis gecontroleerd uit te voeren. Met een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem is dit relatief eenvoudig te realiseren.
Update juli 2017: Steeds meer gezondheidsorganisaties benadrukken het belang van goed ventileren. Onder andere de GGD Gelderland-zuid en het Longfonds schrijven hierover op hun website.
Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.
Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.