aangename warmte realiseren

Binnenvallend zonlicht zal de temperatuur in werk- of woonruimte laten stijgen. In de winter is dit prettig. De ruimte wordt immers gratis verwarmd. In de zomer kan de binnentemperatuur hierdoor echter makkelijk oplopen naar waardes hoger dan 25 graden. Van aangename warmte is dan geen sprake meer. Voor gezonde mensen betekend dit dat er vermoeidheid en concentratieverlies optreedt. Bejaarden en chronisch zieken kunnen echter overlijden ten gevolge van dergelijk hoge temperaturen. In dit artikel is meer te lezen over de medische aspecten.

Nabije toekomst

In juli 2006 was er in Nederland een hittegolf. De gemiddelde temperatuur lag 6.5 graad hoger dan het langjarig gemiddelde. Volgens het CBS zijn er in die maand 1000 mensen meer overleden dan in een gemiddelde julimaand. De verwachting is dat door de klimaatveranderingen hittegolven steeds vaker voor zullen gaan komen. (Aanvulling aug. 2017: Een tikje verontrustend is dit wel.)

Vanwege de energiedoelstelling worden gebouwen steeds beter geïsoleerd. Uiteraard is dit positief voor de energierekening. Een nadelig neveneffect kan echter zijn dat onze nieuwe woningen de overtollige warmte niet meer kwijt kunnen. Het gevolg zijn hogere binnentemperaturen, die mogelijk omlaag gebracht worden door energie vragende airco’s.

Koel binnenklimaat realiseren

Houdt tijdens het ontwerpproces van woningen rekening met mogelijke oververhitting. Hierdoor kunnen zomerse uitschieters van de binnentemperatuur binnen de perken gehouden worden. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen maatregelen die de zon buiten houden en maatregelen die op een andere wijze een positieve invloed hebben op het binnenklimaat.

Hou de zon buiten

Om de zon buiten te houden kan gedacht worden aan:

  • Overstekken: door deze de juiste diepte te geven kan de zon er tijdens de winterperiode onderdoor schijnen, waardoor het gebouw deels gratis opgewarmd wordt. In de zomer, met een hogere zonnestand, wordt de inschijning tegengegaan.
  • Zonwering: aan de binnenzijde geplaatste zonwering is vrijwel alleen effectief voor het tegengaan van verblinding. Wanneer de zonwering aan de buitenzijde bevestigd wordt, wordt daarnaast de zonnewarmte geweerd.
  • Zonwerend glas: dit is glas die licht doorlaat, maar de warmte buiten houdt. Nadeel van zonwerend glas is dat deze ook in de winter de warmte van de zon buiten houdt, terwijl deze warmte dan juist gewenst is.

Andere bouwkundige maatregelen

Behalve het buitenhouden van de zonnewarmte zijn er nog andere bouwkundige maatregelen die gunstig zijn voor het tegengaan van oververhitting. Denk hierbij aan de volgende aspecten:

  • Luchtdicht bouwen: als alle kleine gaatjes en kiertjes afgedicht zijn, kan er in de zomer geen warme lucht naar binnen stromen.
  • Groendak: doordat een groendak regenwater langer vasthoudt zal dit water tijdens warme periodes eerst verdampen, voordat de binnentemperatuur toe gaat nemen.
  • Grondbuis: door de ventilatielucht toe te voeren via een grondbuis zal deze lucht tijdens de zomermaanden reeds enkele graden kouder zijn geworden, voordat deze de ruimte in geblazen wordt.
  • Zomernachtventilatie: door tijdens de nacht het gebouw goed te doorspuien met koelere (nachtelijke) buitenlucht, zal het gebouw ’s ochtends afgekoeld zijn.
  • Warmteaccumulatie: een zwaar gebouw slaat de warmte die overdag binnenkomt op in vloeren en wanden. Hierdoor wordt de piek van de binnentemperatuur afgevlakt. Warmteaccumulatie kan ook goed worden toegepast door het aanbrengen van isolatiematerialen met een hoog warmteaccumulerend vermogen, zoals vlasisolatie en schapenwol.

Welke combinatie van maatregelen het meest effectief zijn, is afhankelijk van het soort gebouw en het gebouwontwerp. Voor advies of vragen over dit onderwerp kunt u bij BCD Advies terecht.


Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.


Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.

Zomerse warmte onderschatte sluipmoordenaar. Ontwerp voor de zomer!
Getagd op: