zonnepanelen en geld

Hoe konden ze toch zo stom zijn geweest. Henk verwijt het zichzelf nog bijna dagelijks. ’n Paar jaar terug kochten ze hun droomhuis. In eerste instantie dachten ze dat het te duur zou zijn maar hun hypotheekadviseur had een hoge hypotheek weten te regelen. Nu blijkt dit een woekerpolis te zijn en staat hun huis onder water. En dan is Bram, hun zoon, ook nog gaan studeren en op kamers gegaan. Ook dat geeft Henk en Ingrid financiële hoofdbrekens.

Terwijl ze hun financiën weer doornemen stelt Henk aan Ingrid voor om zonnepanelen aan te schaffen. “De terugverdientijd is slechts zes jaar. Geld op de bank levert niks op. Met €5000,- zijn ze niet eens zo heel erg duur en dan krijgen we de btw nog terug ook.” Het laatste punt dat Ingrid overtuigde was dat steeds meer familieleden en vrienden ook zonnepanelen kochten.

Zonnepanelen zijn goed! Ze wekken veel meer energie op dan het heeft gekost om ze te maken. Zodoende besparen ze op CO2-uitstoot. Ze worden nu echter wel heel erg gehypet. Alsof ze DE oplossing voor onze problemen zijn ... en dat zijn ze niet. Ze kunnen ons zelfs in de financiële problemen brengen.

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Om zonnepanelen te promoten heeft de overheid de salderingsregeling1 opgetuigd. Recentelijk is deze weer verlengd en loopt nu tot 2023. Ooit wordt deze regeling stopgezet. Het is simpelweg niet betaalbaar. Vanaf dat moment is iedere gekochte kilowattuur een stuk duurder dan iedere geleverde kilowattuur. Voor de in de zomer opgewekte stroom krijg je dus veel minder geld dan dat je voor de in de winter gevraagde stroom moet betalen. Hoe meer stroom je over het net pingpongt, hoe onvoordeliger je dus uit gaat zijn.

Transportkosten van iedere kWh

Daarnaast bestaat een deel van de energierekening uit transportkosten. Dit zijn kosten voor het up-to-date houden van ons elektriciteitsnet. Vanuit de netbeheerder is al een paar jaar te horen dat ons huidige elektriciteitsnet niet bestand is tegen heel veel zonnepanelen. Het zal mij dan ook niks verbazen als deze transportkosten zullen gaan stijgen. Ook hierdoor geldt weer: Hoe meer stroom je over het net pingpongt, hoe onvoordeliger je dus uit gaat zijn.

Woekerpolis

Mensen die zonnepanelen plaatsen omdat ze denken dat het een rendabele investering is, kunnen dus nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Het zonnepaneel kan de woekerpolis van de toekomst zijn. Een veel betere investering is het isoleren van je huis, het verbeteren van de luchtdichting of het plaatsen van triple glas. Hiermee kun je de energievraag drastisch verlagen. Daarnaast verhoogd dit ook nog eens je wooncomfort. Het kleine beetje reststroom dat je nog gebruikt, kun je met een paar zonnepanelen opwekken.

1 De salderingsregeling houdt in dat iedere door jou aan het elektriciteitsnet geleverde kilowattuur aan elektriciteit net zo veel opbrengt als iedere door jou van het elektriciteitsnet afgenomen kilowattuur.

Disclaimer: Zelf heb ik ook zonnepanelen. Van te voren heb ik mijn huis echter goed geïsoleerd. Mijn energievraag is daardoor zeer laag. Met slechts een paar panelen dek ik mijn volledige energiebehoefte.


Vind je dit een interessant artikel? Deel het dan via een van de volgende kanalen.


Wellicht dat een van de volgende artikelen je ook interesseert.

Zonnepanelen kunnen u geld gaan kosten
Getagd op: